Кулінарія

Чому відбувається розшарування меду? – PortalMeda.ru

Що значить, коли мед розділився на рідкий, густий? У тому випадку, якщо куплений мед расслоился, не поспішайте його викидати. Цілком ймовірно, що таке фізичний стан ніяк не вплинуло на склад і корисність Апіпродукт. Найрізноманітніші причини можуть спровокувати зміну зовнішнього вигляду продукту розповімо про кожну з них докладніше.

причини розшарування

Кожна людина, купуючи мед, бажає отримати якісний і натуральний продукт. Природно, розшарування нектару викликає питання і наштовхує на певні тривожні думки про причини події. Розповімо, чому відбувається розшарування продукту і як це пов’язано з умовами збору і зберігання нектару.

підробка

Великі постачальники медової продукції винаходять все нові технології для створення фальсифікованої продукції. І якщо в свіжому вигляді такої «мед» складно відрізнити від натурального, то з плином часу вся правда з’ясовується. Розшарування меду можливо при додаванні до натурального продукту інших речовин, наприклад:

  • патоки;
  • інвертованого цукру;
  • домішок;
  • крохмалю;
  • крейди, борошна.

У продукті може з’явитися 2 шари, можливо помутніння, поява піни. Вживати такі ласощі в лікувальних цілях абсолютно безглуздо, користі для вашого організму він не принесе. Щоб виявити присутність домішок, слід розчинити солодкість в воді, осад свідчить про фальсифікації.

незрілий нектар

Натуральний перероблений бджолами нектар повинен визріти в сотах, за цей час з нього випаровується зайва волога, і він стає придатним для тривалого зберігання. Стільники заповнюються і запечатуються нерівномірно, відповідно на одній рамці може бути зрілий, а також незрілий нектар.

Деякі бджолярі через свою недосвідченість чи у бажанні якомога раніше відкачати солодкість, не чекають його повного визрівання. В результаті таких дій пасічник отримує неякісний мед з підвищеною вологістю.

Кінцевий покупець, звичайно ж, не може знати про всі тонкощі відкачування нектару, просто пам’ятайте якщо у вас розділився свіжий рідкий мед на світлий і темний, з’явився кислий запах, то це ознака незрілості продукту.

Швидше за все, в найближчому майбутньому такий продукт спіниться і заграє, він непридатний для тривалого зберігання. Не чекаючи повного псування ласощі, використовуйте його в випічку або для приготування медовухи.

пересортиця

При змішуванні меду різних періодів відкачування виникає пересортиця, це трапляється навіть при з’єднанні одного сорту нектару. Все залежить від його хімічного складу, відкочений в різний час і погоду апипродукт має різну питому вагу і вологість.

Рідкий розєднується нектар – чи можна його їсти? За умови, що нектар розділився, але не піниться, приємно пахне, відсутні інші ознаки бродіння, то він повністю придатний до використання. Утворення кристалів в продукті стане ще одним підтвердженням його якості.

неправильне зберігання

Солодкість бджолиної нектару надає фруктоза і глюкоза. Глюкоза твердне при температурі 14-16 градусів, тоді як фруктоза твердне тільки при 27 градусах. При частих змінах температурного режиму при зберіганні Апіпродукт цілком ймовірно осідання глюкози, тоді як фруктоза виявиться зверху.

У цій ситуації досить перемішати вміст ємності і можна використовувати в їжу. Багато хто вважає, бджолина мед зовсім не має терміну придатності, а значить, його можна зберігати при будь-яких умовах. Це судження в корені невірно, натуральний нектар вимагає дбайливого ставлення, брак прямих сонячних променів, дотримання температурного режиму.

Ще одна помилка при зберіганні бджолопродукти – підвищена вологість в приміщенні і нещільно закрита ємність з бджолиним ласощами. Нектар має властивість вбирати вологу з навколишнього середовища, коли він містить більше 20% води, то стає схильний до розшарування і скисання.

перегрівання бджолопродукти

Оптимальна температура для зберігання – нижче 20 градусів, якщо бджолопродукти піддається більш високих температур, то цілком ймовірно виникнення процесу декрісталлізаціі. Це означає, що починається зворотний процес кристалізації, мед нагрівається, стає частково рідким і розшаровується.

природні процеси

Буває, що нектар розшаровується з природних причин. Це відбувається при однаковому змісті фруктози і глюкози в складі продукту. Глюкоза знаходиться в закристализованому стані, осідає вниз, а надлишки фруктози створюють більш рідкий шар на поверхні, що дорівнює 1-2 сантиметрів. При цьому відшарувалася на поверхні частина буде солодше, ніж густа складова Апіпродукт. Відповідно ознаки псування, бульбашки, кислий запах неприпустимі.

Як визначити якість розшарується меду?

Як вже було написано вище, бджолопродукти різної густоти і кольору в одній ємності це не завжди поганий і фальсифікований продукт. Найголовніше – визначити якість продукту і вирішити, що з ним робити далі – їсти чи викидати. Для того щоб зрозуміти як використовувати розєднується мед вам допоможуть наступні рекомендації:

  • огляньте кришку, якщо вона здулася, то ознаки скисання наявності;
  • піна і бульбашки на поверхні нектару також свідчать про процес бродіння;
  • якісний продукт навіть при розшаруванні повинен виділяти медовий аромат, а не пахнути кислятиною;
  • 1 літр натурального визрілого меду важить не менше 1,4 кг, якщо вага менше це ознака надмірного вмісту вологи.

Чи можна їсти мед, який расслоился?

Натуральний мед має досить високу вартість, відповідно при виникненні такої проблеми, як розшарування викидати його не поспішають. Виникає питання, якщо мед на 2 частини расслоился чи можна його їсти? Оцініть апипродукт на зовнішній вигляд, виключіть ймовірність закисания (запах, наявність піни). У тому випадку, якщо всі ознаки свідчать про якість нектару, то можете його їсти зі спокійною душею.

Що робити, щоб мед не розшаровується?

Для того щоб натуральний нектар довгий час зберігав всі корисні властивості і не розшаровується його потрібно правильно зберігати, тільки в цьому випадку він не закисне, що не окислиться і не заграє.

Правила зберігання:

  • Герметично закрита ємність (скло, глина, кераміка, фаянс).
  • Температура повітря повинна бути стабільною, в межах 10-20 градусів.
  • Не можна допускати потрапляння прямих сонячних променів на продукт бджільництва.

Дотримуючись простих правил, ви зможете довгий час ласувати ароматним і смачним продуктом бджільництва.

Корисні поради

Тепер ви знаєте, чому мед розшаровується і як можна цього уникнути. Наведемо ще кілька корисних порад:

  • Ранній нектар не підлягає тривалому зберіганню, він володіє чудовим ароматом, запахом і смаком, доставить незрівняне задоволення при вживанні. Але в його складі присутній занадто багато води, після придбання такого бджолопродукти його треба з’їсти протягом місяця, в іншому випадку він може заграти.
  • Для тривалого зберігання купуйте нектар восени. У цей час вже можна судити про характеристики меду.
  • Купуючи зацукровані мед, ви можете бути впевнені в його якості. Нектар повинен представляти однорідну масу, в якій немає розшарування на фракції. Віддавайте перевагу дрібнозернистим структурі.

Не рекомендується купувати продукцію бджільництва в продовольчих магазинах. Велика ймовірність купити перегрітий продукт, що пройшов пастеризацію, а можливо і зовсім отримати підробку. Якщо мед расслоился, то це не причина від нього позбавлятися. Пам’ятайте, що навіть натуральний і якісний продукт бджільництва може розділитися на два шару в результаті природних процесів.