Кулінарія

Бортевой мед – корисні властивості дикого нектару

У цій статті мова піде про такий продукт бджільництва, як бортевой мед. Дізнаємося, як його виробляють і збирають і наскільки він корисний для людського організму.

дикий мед

Бортевой мед отримав свою назву завдяки особливостям збору і зберігання продукту – дикі бджоли формують стільники в бортях.
Цей отвір в стовбурі дерева, розташоване на висоті. Збір ласощі відбувається лише один раз за сезон, на відміну від домашніх бджіл. Завдяки цьому бортевой мед встигає повністю визріти, в ньому мінімальний вміст рідини і максимальну кількість корисних речовин.

Трішки історії

З давніх-давен на Русі продукти бджільництва високо цінувалися:

  • використовували для приготування напоїв;
  • застосовували при народному лікуванні;
  • їли як натуральну солодкість;
  • віск застосовувався для виготовлення свічок;
  • як товари для обміну та продажу.

Спочатку люди здійснювали збір тільки з природно створених бортей (дупла в старих висушених деревах), однак, через деякий час, почали самостійно готувати борті, потім приманювати туди диких бджіл.

Причому вони намагалися виготовляти будиночки для диких бджіл у дорослих здорових деревах, які розташовувалися в зручних для збору меду місцях. На відміну від висушених стовбурів, живі дерева прекрасно захищають вулик від виснажливої ??спеки влітку і від сильних морозів в зимовий час.

Бортництво – унікальний вид бджільництва

Зараз багато бджолярів для збільшення кількості сімей виготовляють штучні борті, потім розміщують їх територіально на свій розсуд. Береться колодка дерева приблизно 1,5 метра заввишки, нутрощі видовбують, роблять невеликий отвір для бджіл. Кришку формують також з дерева або з соломи. З таких долин набагато зручніше вилучати солодкість диких комах, а також бджолярі контролюють місце збору врожаю. Бортництво таке приносить більш об’ємний урожай.

види меду

Бортевой мед є одним з найрідкісніших продуктів бджільництва. Його наявністю славиться медова Башкирія, де розташований знаменитий заповідник «Шульган-Таш». Диких бджіл Башкирії ще називають бурзянской. Саме башкирський мед завойовував нагороди на різних виставках по всьому світу, крім цього, він занесений до Червоної книги, як дуже рідкісний сорт.

Схоже за складом речовина можна знайти ще на Філіппінах. Філіппінська бортевой мед диких бджіл виготовляють на кокосових плантаціях. Ці комахи більш агресивні, вони мають продуктивність нижче, ніж башкирські.

особливості продукту

Унікальна особливість речовини – його екологічна чистота. Дикі бджоли живуть далеко від доріг, промислових зон. На зовнішній вигляд він неоднорідний, має різні домішки (продукти бджільництва). Саме тому його колір одного збору містить світлі, а також темні включення, основна маса солодощі, як правило, коричневого кольору, можливий відтінок ближче до білого і навіть шоколадний колір.

Запах бортевого дикого меду не переплутати ні з чим іншим. Він настільки яскравий і насичений, що байдужим залишатися досить складно – виникає бажання спробувати його на смак. Варто відзначити досить густу консистенцію, це пов’язано з повною зрілістю речовини. Таке бджолине ласощі за визначенням не може закиснути або зіпсуватися – він визрів до кінця, тому є дієвим природним антибіотиком.

З огляду на особливості дикорослого бджільництва, і те, що дикі бджоли живуть без участі людини (підгодівля, лікування, профілактика хвороб), то вони набагато витривалішими домашніх бджіл. Відповідно дикий мед володіє більш сильними корисними властивостями, його хімічний склад багатий різними вітамінами, мінералами і амінокислотами.

Корисні властивості

У бортевого меду численні корисні властивості, його приймаю при самих різних захворюваннях:

  • застуда;
  • інтоксикація;
  • інфекційні та бактеріальні захворювання;
  • пухлинні утворення;
  • порушення роботи шлунково-кишкового тракту;
  • бронхіт;
  • безпліддя;
  • захворювання печінки, жовчного міхура.

Це далеко не повний список захворювань, при яких доцільно використовувати природні ліки.

Космонавти щодня використовують такий продукт в їжу для підтримки організму в тонусі і захисту його від інфекцій. В Японії медом годують школярів для заповнення дефіциту вітамінів і мікроелементів.

Дикий нектар також покращує розумову діяльність і допомагає впоратися з інтенсивним процесом навчання. Застосовуючи мед для лікування дітей, ви захистите їх від застуди, розумового перенапруження і стресів.

Корисні властивості для жіночого організму

Під час вагітності така насолода допоможе легше пережити токсикоз і забезпечить повноцінне харчування малюкові за рахунок свого багатого складу. Відмітна риса бортевого меду – присутність маточного і трутневого молочка, що сприятливо впливає на гормональний фон будь-якої людини. Крім цього, відзначаються прекрасні омолоджуючі якості продукту.

Користь для чоловіків

Під дією солодких ліків організм стає більш витривалим. Саме тому спортсменам корисно використовувати продукт, особливо при інтенсивних навантаженнях і нервових перевантаженнях під час змагань і виснажливих тренувань. Медок рекомендується застосовувати людям, що страждають від мігрені і запаморочення. Він налагодить роботу кровоносної системи, і організм насититься усіма необхідними речовинами.

процес видобутку

Речовина збирається безпосередньо в лісосмузі з бджолиних будиночків. Для того щоб безпечно здійснити процедуру необхідно одягнутися в спеціальну захисну екіпіровку. Попередньо бджіл викурюють з бортей і тільки після цього приступають до збору.

Зверніть увагу, що при зборі цього продукту не використовуються металеві пристосування для викачування солодощі. Бджолярі просто віджимають здобуті стільники, тому в його складі присутні не тільки мед, а й інші продукти бджільництва:

  • маточного молочка;
  • пилку;
  • перги;
  • бджолиної отрути;
  • забруса.

В обов’язковому порядку бджолярі залишають частину меду в бортях для прожитку бджіл взимку.

Цей сорт продукції має досить високу вартість у порівнянні з іншими більш поширеними аналогами. Це в значній мірі пов’язано з трудомістким процесом видобутку бортевого меду.

Як відрізнити від підробки

Для тих шанувальників продукції бджільництва, які захочуть придбати такий сорт солодощі, корисно дізнатися, як визначити мед, як відрізнити підробку:

  • Самий основна ознака натуральності – дуже густа консистенція.
  • На смак маса сильно солодка і терпка, залишає несильно першіння в горлі.
  • Колір може варіюватися від світлого до янтарно-коричневого, залежить від використовуваних медоносів.
  • Запах дуже сильний і стійкий, має аромат трав, деревини і смоли.
  • Субстанція не повинна бути однорідна, в ній обов’язково будуть присутні домішки воску, пилку і т. Д.

Перераховані вище характеристики допоможуть вам вибрати якісний і натуральний продукт, який надасть організму величезну користь. Купувати його краще у перевірених бджолярів, або на ярмарках. Обов’язково перевіряйте сертифікати якості на товари.

Протипоказання

Незважаючи на величезну кількість корисних якостей продукту, є і деякі протипоказання, перерахуємо їх:

  • дитячий вік до 2 років;
  • непереносимість продукту;
  • період лактації;
  • алергічні реакції.

З обережністю слід вживати природну солодкість людям, які мають схильність до зайвої ваги, а також таке захворювання, як цукровий діабет.

застосування

Багатьох цікавить, як приймати природні ліки. З огляду на високу цінність продукту і аналогічну вартість, мед використовується виключно в лікувальних цілях.

Рекомендоване дозування лікарської сировини становить не більше 2 чайних ложок на добу для дорослої людини.

Коли приймати чудо-мед

Правильніше приймати речовина натщесерце, запиваючи теплим чаєм або водою. Можна розсмоктувати в під’язикової області. Для дітей добова доза становить 0,5-1 ч. Л., Цих доз досить, щоб з’явилося лікувальну дію продукту. Актуально використовувати зовнішньо у вигляді масок для шкіри і компресів на груди і суглоби.

зберігання

Зберігати солодкість слід в скляних або пластикових ємностях в темному прохолодному приміщенні при температурі 10-17 градусів. Протягом року всі корисні якості апіродукта зберігаються в повному обсязі.

Після закінчення 10-14 місяців цінність речовини починає знижуватися і доцільніше придбати мед свіжого врожаю.

Дикий мед – це справжнє джерело вітамінів і мінеральних речовин. Він вважається найбільш цінним і екологічно чистим у порівнянні зі звичайним медом від одомашнених бджіл. Навіть після недовгого використання солодощі в їжу, ви помітите позитивний ефект, організм стане більш захищеним перед вірусами і бактеріями, покращиться загальне самопочуття.